Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
U Klinici za psihijatriju Vrapče otkriveno neobično božićno drvce

U Klinici za psihijatriju Vrapče otkriveno neobično božićno drvce

U dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče postavljeno je vuneno božićno drvce. Nastalo je u akciji „Štrikeraj Štrika Šal“ u kojoj su sudjelovali korisnici Udruge i Centra OZANA koji provode programe rehabilitacije za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, ali i osobe sa psihičkim poteškoćama.

Zvijezda repatica, pahuljice i anđeli izmamili su osmjeh na lice okupljenima koji su s veseljem pratili otkrivanje pletenog božićnog drvca. Izrađivalo se od proljeća, a čini ga šal od čiste vune dug 102,5 metara.

– Šal se pleo svakodnevno kod nas u štrikeraju i u dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju Vrapče, kao i u jako puno drugih organizacija, u školama, knjižnicama, pojedinci su također pleli. Uspjeli smo svi svi zajedno isplesti 922 500 ovčica i na taj način smo se povezali, rekla je Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a Udruge i Centra OZANA.

U izradi drvca sudjelovao je i Vjekoslav iz Udruge OZANA. Već devet godina hobi mu je pletenje.

– Kad se vuna primi to je baš terapeutski, dobro djeluje na osobe, potvrđuje Vjekoslav Jovčić, član Udruge i Centra OZANA.

Struka se slaže da pletenje pacijentima omogućava kvalitetniji život.

– Ovakvim nefarmakološkim metodama može se smanjivati tjeskoba, a istovremeno sačuvati kognitivne, motorne i senzorne sposobnosti naših pacijenata, ističe ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče Petrana Brečić

– To je jedna motorička aktivnost koja daje koncentraciju i fokusiranost, a ujedno je i mentalna vježba, navodi Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče 

Nakon blagdana bor će promijeniti svoju svrhu – koristit će se kao sjedalice. Uz božićno drvce, udruga je Klinici darovala i 40-ak šalova za pacijente.

Zatvori izbornik