Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE BAKETARIĆ Održana predavanja o Alzheimerovoj bolesti-najčešćem uzroku demencije

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE BAKETARIĆ Održana predavanja o Alzheimerovoj bolesti-najčešćem uzroku demencije

U prostoru Doma za starije i nemoćne osobe Baketarić u Resniku jučer su na druženju pod nazivom Alzheimer cafe-Štrikeraj cafe „Ispletimo ruke“, održana dva zanimljiva stručna predavanja o Alzheimerovoj bolesti-najčešćem uzroku demencije. Predavanja su organizirali  Palijativni tim LiPa, Udruga Ozana i osoblje Doma. Sudionici skupa bili su predstavnici Domova za stare i nemoćne, udomiteljskih obitelji, Centara za socijalnu skrb, požeškog Doma zdravlja i Društva multiple skleroze, pojedinih udruga, učenici srednje škole u Pakracu, te volonteri, s područja Požeško-slavonske  i drugih županija. Pozdravljajući nazočne, predsjednica Palijativnog tima LiPa Ljerka Pavković je napomenula kako je to događaj za senzibilizaciju javnosti o problemu Alzheimerove bolesti, koji je vrlo velik.

-Ono što mi radimo je umrežavanje sustava da pomognemo ljudima koji boluju od neizlječive bolesti, od početka dijagnoze do kraja života. Žao nam je što je u našoj državi palijativna skrb rezervirana samo za terminalni stadij bolesti-istaknula je predsjednica. U svojoj pozdravnoj riječi domska ravnateljica Katica Baketarić izrazila je zadovoljstvo zbog organiziranja skupa te je ukratko predstavila rad ove privatne ustanove sa 70 kreveta, u sklopu koje se nalazi i prostor za palijativne bolesnike. Pozdravljajući skup u ime županice Antonije Jozić , gradonačelnica Pleternice Marija Šarić napomenula je kako je malo ovakvih udruženja i domova te privatnika koji su spremni dati zajednici još više od onoga što redovno rade, te raditi na prevenciji.

Značajan iskorak Doma Baketarić

– Za mene je to nova tema, a veselim se da ću danas o tome još više saznati. Raznim projektima na području Grada Pleternice uvijek pokušavamo preventivno potaknuti neke nove promjene, a to radimo u sklopu Europskog socijalnog fonda. Primjerice, zapošljavanjem kineziologa radimo na prevenciji kod djece, a za starije osobe pokušavamo organizirati različite aktivnosti. Unazad nekoliko godina vidljivo je kako je vrlo bitna prevencija u radu s našim korisnicima. Otvaram vrata za suradnju na našim budućim projektima, da još više osvijestimo ljude za preventivnu pomoć u koraku prije kritičnog stadija bolesti, kada nastupa struka. Zahvaljujem Domu Baketarić koji je načinio jedan iskorak koji mi još nismo prepoznali-kazala je, među ostalim, gradonačelnica te poručila da bi ovakva druženja trebala postati kontinuitet u osvještavanju stanovnika o potrebama najugroženijih dijelova našega društva.

Rad Palijativnog tima LiPa, koji samostalno djeluje od 2014. godine, predstavila je dopredsjednica Vesna Božić, koja je istaknula kako kvalitativna palijativna skrb obuhvaća palijativu, volonterizam i entuzijazam profesionalaca. Govorila je, među ostalim, o pojedinim projektima, partnerima i različitim ulogama u Timu, načinima rada s pacijentima te o projektu „Ambasadori dobročinstva“, vrijednom 1.287. 517 kuna.

Važnosti nefarmakoloških metoda u liječenju Alzheimerove bolesti  

Jedan od predavača prof. dr. sc. Ninoslav Mimica kazao je kako bi ovaj Dom trebao biti uzor i drugim domovima, ne samo privatnim nego i društvenim. -Skrbiti za stariju osobu, pogotovo za osobu koja ima značajne poteškoće, kao što je demencija Alzheimerova bolest, nije lako ni na koji način i nigdje u svijetu. S tim izazovom se uspješno nosite i nastojite poboljšati život osoba s demencijom, a onda posredno i njihovim obiteljima. Svrha ovog Alzheimer cafea je da  gradimo jednu ležernu atmosferu bez pritiska, a unutar druženja provlače se određene stručne ili kulturno-umjetničke teme koje imaju veze s demencijom i bolešću. Ovaj koncept podupiru brojna društva i udruge i zahvaljujem vam što ga provodite u vašoj Županiji, posebno Udruzi LiPa i Ljerki Pavković koja je motor zbivanja na ovom području-poručio je prof. Mimica. Tijekom predavanja o važnosti nefarmakoloških metoda u liječenju Alzheimerove bolesti  na koju, kao najčešći uzrok demencije, otpada 70 posto slučajeva, podsjetio je kako demencija u svijetu obuhvaća više od 60 milijuna, a u Hrvatskoj više od 100.000 ljudi. Iako postoje brojne hipoteze, naglasio je, uzrok nastanka ove bolesti još uvijek je nepoznanica, a sadašnji farmakološki tretman temelji se na usporavanju i ublažavanju simptoma bolesti. -Pritom je nefarmakološki pristup, kao dodatna i pojačavajuća terapija, u menadžmentu Alzheimerove bolesti od iznimne važnosti, a nefarmakološke metode blagotvorno djeluju na bolesnike i njihovu kvalitetu života. Učenje pletenja i kukičanja te izrada predmeta od vune mogu za mnoge osobe s demencijom biti korisna metoda, za oboljelog i njegovatelja-zaključio je prof. dr. sc. Ninoslav Mimica.

Pozitivni  terapeutski učinci pletenja i kukičanja

Voditeljica Štrikeraj cafea Sandra Kerovec iz Udruge Ozana je također govorila o nefarmakološkom načinu liječenja i njegovom djelovanje na oboljele. Posebno se osvrnula na popularizaciju pletenja i kukičanje te istaknula njihove potencijalne terapeutske učinke. Pokazala je rukaviće i neke druge izrađene vunene premete te istaknula kako su oni vizualna, taktilna i senzomotorička stimulacija za oboljele.

-Pletenje pruža opuštenost, postignuće, zadovoljstvo i osjećaj kontrole, djeluje protiv depresije, stresa, tjeskobe, beznađa, poteškoća sa spavanjem i drugog-naglasila je S. Kerovec te nazočne upoznala s projektom Knite Well i podukom iz pletenja za pacijente koji se liječe od teške bolesti, njihove obitelji, voljene osobe i profesionalne njegovatelje. Pokazano je kako vunu možemo upotrijebiti da osvijestimo problem Alzheimerove demencije u javnosti te da se bolesnicima pomogne da ne razmišljaju o nečem drugom, nego da se bave nekom aktivnošću. Tako su sudionici ovoga nesvakidašnjeg druženja isprepleli ruke, zajedništvo, ljubav i znanje kako bi poboljšali skrb za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Sa skupa je poslan poziv svim zainteresiranim da se jave i uključe u Štrikeraj, spoje lijepo, ugodno i korisno s korisnim i dobrim djelom. Za sve sudionike druženja organiziran je poslije predavanja prigodni ručak.

Tekst i foto: I. Tomić

Zatvori izbornik