Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
15. studeni – Dan Bolnice i simpozij “Dugovječnost – civilizacijsko postignuće i izazov današnjice“

15. studeni – Dan Bolnice i simpozij “Dugovječnost – civilizacijsko postignuće i izazov današnjice“

Poštovani,

pozivamo Vas da svojom nazočnošću, u petak 15. studenog 2019. godine, uveličate proslavu 140. obljetnice postojanja i rada Klinike za psihijatriju Vrapče.

U svečanom ozračju, ovu godišnjicu obilježit ćemo pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića, predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar Kitarović, ministra zdravstva, gospodina prof.dr.sc. Milana Kujundžića i gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića.

Tom će se prilikom, uz svečani program, održati i simpozij pod nazivom “Dugovječnost – civilizacijsko postignuće i izazov današnjice“ koji će na simboličan način naglasiti osnovnu funkciju ove bolnice kroz njezinu povijest – brigu i skrb za najranjiviji dio populacije.

Ovogodišnju rođendansku proslavu posebno ćemo obilježiti prisjećanjem na našeg velikog ravnatelja prof.dr.sc. Vladu Jukića, uz osjećaj velike zahvalnosti, časti i ponosa što je bio našim ravnateljem te otvaranjem Centra za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju u zgradi čija je rekonstrukcija i adaptacija, koju je financirao Grad Zagreb, ove godine i završena.

Klinika za psihijatriju Vrapče je naša najstarija, najveća i najznačajnija psihijatrijska ustanova koja je namjenski građena za oboljele od duševnih poremećaja. Činjenica da je takvu bolnicu naš narod dobio samo desetak godina nakon sličnih otvorenih u Beču i Budimpešti čini našu bolnicu trajnim podsjetnikom pripadnosti srednjeuropskom civilizacijskom krugu.

Inicijativa za izgradnju “Zavoda za umobolne Stenjevec“ pokrenuta je sredinom 19. stoljeća. Tridesetak godina prije njegove izgradnje, 1877. godine, Sabor donosi „Zakon o ustrojenju javne ludnice za opseg Kraljevine Hrvatske i Slavonije“, a Zavod je započeo s radom 15. studenog 1879. godine – dan kojeg i danas obilježavamo. U čast bana Ivana Mažuranića, kao najzaslužnijeg za izgradnju Bolnice u ulaznoj veži postavljena je ploča s natpisom «Za banovanja Ivana Mažuranića bude ovaj hram čovječnosti po zaključku Hrvatskog sabora podignut godine 1878 i 79.»

Tijekom svoje povijesti Klinika za psihijatriju Vrapče izrasla je u stožernu psihijatrijsku ustanovu u Hrvatskoj. Uz osnovnu djelatnost – liječenje duševnih bolesnika – godišnje oko 8500 hospitalizacija, 25000 dolazaka u dnevnu bolnicu i oko 60000 ambulantnih pregleda – u bolnici se odvija intenzivan nastavni i znanstveni rad. Bolnica ima značajnu izdavačku i kulturnu djelatnost, a njezini stručnjaci u značajnoj mjeri artikuliraju sva važnija stručna i znanstvena pitanja koja se odnose na oboljele od duševnih poremećaja.

U Klinici za psihijatriju Vrapče posebno se vodi briga o ljudskim pravima duševnih bolesnika pa su iz ove Bolnice artikulirani svi propisi koji se odnose na duševne bolesnike i njihova prava. Psihijatri iz “Vrapča“ su bili jedni od kreatora Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama donesenog 1997. godine te novele Zakona 2016. godine.

Bolnica je klinika Medicinskog fakulteta, ali i nastavna baza brojnih drugih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta. U bolnici se educiraju postdiplomanti i specijalizanti iz psihijatrije.

Bolnica je tijekom svoje bogate povijesti uvijek živjela sudbinu ovog naroda i brinula o onim najpotrebnijima čime njezin značaj nadilazi onaj uži medicinsko-psihijatrijski i tako postala važan dio povijesnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda.

S nadom da će Vaš dolazak na simboličan način iskazati podršku radu ove Bolnice, njezinim stručnjacima, a poglavito našim bolesnicima, pozdravljam Vas s poštovanjem,

Ravnateljica bolnice:
doc.dr.sc. Petrana Brečić

Days
Hours
Minutes
Seconds
Zatvori izbornik