Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
Svjetski dan Alzheimerove bolesti 21. rujna 2020.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti 21. rujna 2020.

Današnji slogan glasi:
S Alzheimerovom bolesti  se godinama može živjeti dobro!

Svugdje u Svijetu, na današnji dan, nastoji se podići svjesnost o Alzheimerovoj bolesti, pa su se tako prethodnih godina održavale brojne javne manifestacije, nastojalo se privući što veći broj ljudi i educirati ih o Alzheimerovoj bolesti. Tako smo to i mi u Hrvatskoj radili proteklih dvadesetak godina, no sada po prvi puta zbog pandemije COVID-19, isto nismo u mogućnosti organizirati.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2012. godine proglasila demenciju javnozdravstvenim prioritetom, a upravo Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije. Danas na Alzheimerovu bolest gledamo kao na tipičan dizabilitet starije životne dobi. Naime, ova bolest je u većini slučajeva  sporo napredujuća, a postoji puno mogućnosti kako ju i dodatno usporiti, te s njom dugo vremena relativno zadovoljavajuće živjeti.

Danas kada smo educirani i svjesni postojanja Alzheimerove bolesti, kada puno možemo učiniti na smanjenju rizika razbolijevanja kroz zdrave stilove života, cijelo društvo treba i može olakšati život osobama s demencijom i njihovim njegovateljima. Mi u Klinici za psihijatriju Vrapče, kroz brojne aktivnosti Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, ali i kroz druge aktivnosti, to svakodnevno činimo.  S obzirom da za osobe s demencijom treba multidisciplinarno skrbiti pozivamo i sve druge relevantne dionike da pomognu osobama s demencijom i njihovim njegovateljima, a nadležne da izrade i usvoje nacionalnu strategiju borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Tek tada će oko 100.000 osoba s demencijom i 200.000 njihovih neformalnih njegovatelja imati okvir za standardnu skrb bez obzira gdje u Hrvatskoj živjeli.

Prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med., IFAPA

Preuzeto sa web stranice Klinike za psihijatriju Vrapče

Zatvori izbornik