Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
Svečano otkrivanje vunenog božićnog drvca

Svečano otkrivanje vunenog božićnog drvca

Poštovani,

pozivamo Vas na svečano otkrivanje vunenog božićnog drvca u srijedu, 6. prosinca 2023. godine u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče s početkom u 11 sati.

Pleteno, vuneno božićno drvce nastale je zajedničkim pletenjem šala dugačkog preko 60 metara u akciji „Štrikeraj Štrika Šal”. Za izradu šala korištena je čista vuna, osigurana donacijama Fondacije EWE te Poljoprivredne zadruge Otok Krk s ciljem poticanja veće upotrebe ovog prirodnog materijala. U izradi šala sudjelovalo je niz pojedinaca i organizacija, kako iz zemlje tako i iz inozemstva, okupljenih oko Štrikeraj cafe-a sa zajedničkom motivom promocije pletenja i kukičanja te terapijskih učinaka ovih aktivnosti. Osim zajedničkog šala, tijekom akcije nastalo je i mnoštvo manjih šalova koji će biti donirani pacijentima Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče te korisnicima Centra OZANA.

Pletene božićno drvce rezultat je partnerstva Udruge i Centra OZANA, koji provode programe rehabilitacije i radnih aktivnosti za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama te njihovog Štrikeraj cafe-a i Klinike za psihijatriju Vrapče u programu RUKE, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Nastavak je to uspješne suradnje koja je započela 2021. godine kroz inicijativu „Isprepletimo ruke” izradom rukavića – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca s mnoštvom ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano preko pet stotina rukavića, a kroz inicijativu se promiču dobrobiti pletenja i kukičanja za sve pa i oboljele od demencije. Partnerstvom u projektu „RUKE” otvara mogućnost za niz zajedničkih aktivnosti i djelovanja u svrhu daljnjeg promoviranja aktivnosti pletenja i kukičanja te njihovog terapijskog učinka, kao i zajedničkih napora na širenju upotrebe rukavića i razvijanju novih senzoričkih pomagala nastalih upravo prakticiranjem ovih vještina.

Božićno će drvce krasiti dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom Adventa, a nakon toga će prirodna vuna od kojih je izrađeno biti preoblikovana u podloške za sjedenje tehnikom tkanja na štapiće.

Zahvalni za Vašu stalnu potporu i prepoznavanje našeg rada, velika nam je čast pozvati Vas da osobno prisustvujete i svečano otkrijete jedinstveno božićno drvce u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče. Svojim biste dolaskom obradovali sve koji su sudjelovali u njegovoj izradi, a posebice naše bolesnike.

S osobitim poštovanjem, Srdačno Vas pozdravljamo,

Ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče:
prof. prim. dr. se. Petrana Brečić, dr. med.

Zatvori izbornik