Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala na panelu 10. Hrvatskog kongresa o Alzheimerovoj bolesti

Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala na panelu 10. Hrvatskog kongresa o Alzheimerovoj bolesti

Zagreb – Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac sudjelovala je u petak na završnom panelu 10. Hrvatskog kongresa o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem (CROCAD-20v).

Ovaj najveći bienalni stručno-znanstveni skup na temu demencija okupio je 18 predavača iz 8 zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, SAD-a, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a sudionici su prezentirali najaktualnije spoznaje iz područja dijagnostike, liječenja i skrbi za osobe s demencijom. Ovaj multiprofesionalni, holistički pristup, spojio je doktore specijaliste, specijalizante, psihologe, socijalne radnike, socijalne pedagoge, ekonomiste, ravnatelje domova za starije, farmaceute, neuroznanstvenike, medicinske sestre i tehničare, studente i njegovatelje koji rade i skrbe o oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Kako je cilj država članica EU-a do kraja 2025. realizirati donošenje nacionalnih akcijskih planova za borbu protiv demencije te osigurati provedbu globalnog akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije o odgovoru javnog zdravstva na demenciju 2017.-2025., svi sudionici i ovog kongresa zaključno su podržali inicijativu da se što prije krene s nacionalnim Akcijskim planom borbe protiv demencije, kao što to i Svjetska zdravstvena organizacija traži i EU podupire.

Na kraju kongresa doneseni su i zaključci poput toga da se pri Ministarstvu zdravstva što prije osnuje multiprofesionalno Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija, koji bi kada se usvoji trebao omogućiti pravovremenu (ranu) dijagnostiku demencije, stavljanje antidementiva na A-listu HZZO-a, omogućiti veći broj mobilnih multiprofesionalnih timova za pomoć osobama s demencijom, s obzirom da većina osoba s demencijom živi u svojim kućama, provedbu adaptacije svih domova za starije u smislu prihvata osoba s demencijom te omogućiti podupiranje projekata vezanih za osobe s demencijom i njihove njegovatelje. Također je istaknuto kako kroz novi Nacionalni program razvoja palijativne skrbi u RH 2021.-2024. treba unaprijediti palijativnu skrb osoba s uznapredovalom demencijom.

Danas u Republici Hrvatskoj živi oko 100.000 osoba s demencijom, te zajedno s njihovim neformalnim njegovateljima, broj osoba pogođenih izravno ili neizravno ovom bolešću je više od 300.000. Svi oni očekuju da se putem novih mjera olakša život oboljelima od demencije i njihovim skrbnicima.

Preneseno sa web stranice Hrvatskog sabora

Zatvori izbornik