Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
Preminula je dugogodišnja djelatnica Klinike za psihijatriju Vrapče, uvažena profesorica, naša Vera Folnegović Šmalc

Preminula je dugogodišnja djelatnica Klinike za psihijatriju Vrapče, uvažena profesorica, naša Vera Folnegović Šmalc

Dana 1. siječnja 2020. godine, u 77. godini života preminula je profesorica Vera Folnegović Šmalc.

Vijest o smrti naše drage profesorice iskreno nas je rastužila, a istovremeno podsjetila na završetak jednog sjajnog perioda hrvatske psihijatrije kojega je i sama bila kreatorica.

Zauvijek će ostati zabilježena zlatnim slovima u bogatoj povijesti naše bolnice kao iznimna, velika stručnjakinja, velika učiteljica psihijatrije generacijama studenata i specijalizanata, a nadasve kao osoba koja je plijenila svojim duhom i dobrohotnošću.

Profesorica Folnegović Šmalc svoj je profesionalni život posvetila osobama oboljelim od psihičkih poremećaja koje je iskreno prihvaćala i voljela, neumorno radila na destigmatizaciji psihijatrijske struke te zasigurno svojim djelovanjem otvarala vrata naše Bolnice i učinila puno na njezinoj prepoznatljivosti u suvremenoj psihijatriji.

Prof. dr. sc. Vera Folnegović Šmalc, dr. med., neuropsihijatrica, rođena je 1943. godine u Požegi gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz neuropsihijatrije završila je u Zagrebu.

Od 1973. godine do odlaska u mirovinu 2010., radila je u ”Vrapču”, prvo kao odjelna liječnica, zatim šefica službe te kao predstojnica klinike. Bila je redovita profesorica psihijatrije u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavala je psihopatologiju na Filozofskom i Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta. Bila je voditeljica nekoliko kolegija na postdiplomskim studijima sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Bila je članica niza stručnih društava te predsjednica Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju HLZ-a i Kolegija za psihijatriju i psihološku medicinu Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Aktivno je sudjelovala na brojnim domaćim i stranim stručnim skupovima. Publicirala je oko 500 stručnih i znanstvenih radova (i sažetaka) u domaćim i stranim stručnim časopisima među kojima je i niz poglavlja u knjigama domaćih i stranih urednika. Bila je urednica hrvatskih izdanja DSM-IV i Klasifikacije mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja – klinički opisi i dijagnostičke smjernice, MKB –10. Bila je koautorica i kourednica devet knjiga.

Uz veliku zahvalnost i ponos što je bila naša učiteljica, naša profesorica, oprostit ćemo se od prof.dr.sc. Vere Folnegović Šmalc na komemoraciji koja će se održati u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče u srijedu 8. siječnja 2020. godine u 12,00 sati.

 

Izvor: www.bolnica-vrapce.hr

Zatvori izbornik