Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
Pozivnica na svečano postavljanje Velike pletene vrapčanske pisanice izrađene od pletenih kvadrata nastalih tijekom inicijative „Isprepletimo ruke“

Pozivnica na svečano postavljanje Velike pletene vrapčanske pisanice izrađene od pletenih kvadrata nastalih tijekom inicijative „Isprepletimo ruke“

 U Zagrebu, 3. travnja 2023. godine 

– SVIM MEDIJIMA – 

Poštovani, 

pozivamo Vas na svečano postavljanje Velike pletene vrapčanske pisanice izrađene od pletenih kvadrata nastalih tijekom inicijative „Isprepletimo ruke“ koje će se održati u: 

srijedu, 05. travnja 2023. godine u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče s početkom u 11:00 sati. 

Velika pletena vrapčanska pisanica nastalo je kao dio inicijative „Isprepletimo ruke“ u kojoj su korisnici OZANE zajedno sa svima okupljenima oko njihovog Štrikeraj café-a te pacijenti i osoblje Dnevne bolnice Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče pleli kvadrate i izrađivali ukrase. Ovo jedinstvena pisanica visoka je dva metra, a načinjeno je od približno 250 kvadrata pletenih u bojama proljeća. 

OZANA je kroz svoj Štrikeraj café, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 450 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija. Važnost inicijative prepoznao je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, te je krenuo s promocijom pletenja i kukičanja kroz svakodnevne terapijske aktivnosti Dnevne bolnice i hospitaliziranih bolesnika, a sve u svrhu što sadržajnije postdijagnostičke podrške osoba s demencijom i njihovih njegovatelja. 

Velika pletena pisanica krasiti dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče u vrijeme Uskršnjih blagdana, a nakon toga će kvadrati od kojih je izrađena biti preoblikovani u razne uporabne predmete. 

Nadamo se da ćete se odazvati pozivu, medijski popratiti događaj i objaviti njegovu najavu. 

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju. 

Klinika za psihijatriju Vrapče: 01/3780 600 

Udruga OZANA: 01/6152 946 

Zatvori izbornik