Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
OZANOVCI izrađuju šarene rukaviće za oboljele od Alzheimera i drugih demencija i šire ih Europom

OZANOVCI izrađuju šarene rukaviće za oboljele od Alzheimera i drugih demencija i šire ih Europom

Znate li što je to „twiddle muff“?

„Twiddle muff“ ili kako su ga u OZANI nazvali „rukavić“ je šareni pleteni ili kukičani tuljac koji izvana (ali i iznutra) ima mnoštvo ukrasa, također heklanih ili kukičanih, koji se mogu povlačiti, vrtjeti među prstima i istraživati. Rukavići se koriste u brizi o osobama oboljelim od Alzheimera i drugih demencija te mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupiti i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.  

Ozanovci to dobro znaju jer su ih već preko 240 donirali ustanovama i pojedincima na korištenje. I ne namjeravaju stati na tom broju.

U tijeku je Europski natječaj za NAJ rukaviće koji je pokrenut upravo na inicijativu OZANE, i kojem je cilj odabrati NAJ rukaviće u nekoliko kategorija, potaknuti kreativnost u njihovoj izradi te  proširiti njihovo korištenje na one zemlje u Europi koje to do sada nisu još prepoznale.

Razgovaralo se o tome i prošlog tjedna kad su Ozanovci predali na korištenje 30 šarenih rukavića  Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac. Tom prigodom okupljene je pozdravila ravnateljica bolnice dr.med.spec.psih. Maristela Šakić, koja se na donaciji zahvalila te istaknula važnost suradnji zdravstvenih, ali i ostalih udruga i ustanova u promicanju i poboljšanju palijativne skrbi u Hrvatskoj

U ime OZANE, rukaviće je na korištenje predala voditeljica Štrikeraj café-a, mag.rehab.educ. Sandra Kerovec a primopredaji je  prisustovao i prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med., voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i predsjednik Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora te voditelj Hrvatske Alzheimer alijanse.

On je istaknuo potrebu promoviranja nefarmakoloških pristupa kao učinkovite augmentacije farmakološkog liječenja bez rizika od dodatnih nuspojava. Nefarmakološke metode blagotvorno djeluje na smirivanje bolesnika i pozitivno utječu na kvalitetu života osoba s demencijom i njihovih njegovatelja. Učenje pletenja i kukičanja, te izrada i/ili korištenje predmeta od vune, mogu biti korisna metoda u svakodnevnoj brizi za osobe s demencijom, kako za samog oboljelog tako i za njegovatelja.

Voditeljica Štrikeraj café-a ukratko je predstavila akciju Isprepletimo ruke te naglasila kako im je pri planiranju ovakvih inicijativa važan motiv pomaganje drugima ali i osigurati veću vidljivost za korisnike, osobe s intelektualnim teškoćama,  te njihovo prepoznavanje kao aktivnih i ravnopravnih članova zajednice koji mogu puno toga učiniti za druge te potaknuti i inspirirati ostale da im se u tome pridruže. Ukratko je predstavila i Europsku nagradu za NAJ rukaviće koju je, na njihovu inicijativu, pokrenula međunarodna fondacija EWE.

Ozanovci vas pozivaju da se, ukoliko još niste, uključite u njihovu inicijativu te da kreirate rukavić za Europsku nagradu za NAJ rukaviće. Natječaj traje do 20. srpnja, a sve detalje možete pronaći na njihovoj web stranici ili im se obratite na mail: strikeraj.cafe@centarozana.hr

Također, ukoliko imate potrebu za ovakvim rukavićem slobodno im se obratite te će osigurati rukavić za svakog kome je potreban.

Zatvori izbornik