Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi
Obilježavanje 21. Tjedna mozga promoviranjem dobrobiti pletenja i kukičanja

Obilježavanje 21. Tjedna mozga promoviranjem dobrobiti pletenja i kukičanja

Udruga i Centar OZANA u suradnji sa Referentnim centrom za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Klinike za psihijatriju Vrapče Isprepleli su ruke te zajedničkim aktivnostima obilježavaju 21. Tjedan mozga u Hrvatskoj. Tjedan mozga je međunarodna kampanja, poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, a organizira se s ciljem promocije znanja o mozgu i bolestima mozga.  

Primopredaja rukavića nastalih tijekom akcije Isprepletimo ruke! Neuropsihijatrijskoj bolnice dr. Ivan Barbot, Popovača

U proljeće 2020. godine udruga i Centar OZANA kroz svoj Štrikeraj café pokrenuli su akciju Isprepletimo ruke  po uzoru na slične u inozemstvu. Tijekom akcije korisnici OZANE i svi okupljeni oko njihovog Štrikeraj café-a izrađuju pletene i kukičane „rukaviće“ za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

„Rukavić“ (engl. twiddle muff ) je pleteni ili kukičani tuljac u koji se s obje strane mogu staviti ruke. Ukrašen je s puno detalja, također pletenih ili kukičanih, s vanjske i unutarnje strane, koje oboljeli mogu istraživati i vrtjeti prstima. Živih je boja te pruža vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju istovremeno osiguravajući da ruke budu ušuškane i na toplom. Osim što na oboljele djeluje utješno i umirujuće, stimulira njihovu motoriku i spoznaju. Ova nefarmakološka metoda pokazala se u kliničkoj praksi kao učinkovita augmentacija farmakološkog liječenja, bez rizika od dodatnih nuspojava.

Vrijednost inicijative prepoznali su Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Klinike za psihijatriju Vrapče i Hrvatska Alzheimer Alijansa. Uz njihovu podršku rukavićima su već opskrbljeni Zavod za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, LiPA mobilni tim palijativne skrbi Lipika i Pakraca, Dnevna bolnica za osobe s demencijom i Odjel za osobe s demencijom i palijativnu skrb Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“ u Zagrebu te Dnevni boravak u sklopu projekta „Pruži ruku“ Međimurske županije.

Ovom su prigodom predali na korištenje 40 veselih šarenih rukavića za pacijente Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot, Popovača, zajedno sa 10 dekica izrađenih od pletenih i kukičanih kvadrata. Primopredaji je, osim ravnateljice bolnice Prim. Marina Kovač, dr.med. i  osoblja bolnice, prisustvovao i Prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, voditelj Referentnog centra RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi. Naglasio je kako je već odavno prepoznato da upravo kombinacija standardnog liječenja i individualno odabranih nefarmakoloških metoda znatno unaprjeđuje skrb i kvalitetu života osoba s demencijom i njihovih obitelji, pa stoga upravo tu doktrinu nastoje i promovirati kroz multidisciplinarni pristup u okviru Hrvatske Alzheimer alijanse. U ime OZANE, primopredaji rukavića prisustvovala je Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a.

Bila je to dobra prilika da, okupljeni u ugodnom razgovoru razmijene iskustava i planiraju nove oblike međusobne podrške i suradnje.

Pletenje i kukičanje u Dnevnoj bolnici Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče i u Štrikeraj café-u udruge OZANA

OZANA kroz Štrikeraj café i inicijative koje u njemu pokreće, širi ljubav prema pletenju i kukičanju i želi potaknuti što više ljudi da usvoje te vještine ukoliko do sada još nisu. Pri tome pomažu svojim korisnicima jer prakticiraju vještine koje imaju tako puno pozitivnih učinaka ali isto tako pomažu i drugima, prvenstveno onima kojima su radove namijenili, ali i onima koji im se pridružuju u njihovoj izradi.

Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Klinike za psihijatriju Vrapče tako je uz pomoć i podršku OZANE i Štrikeraj café-a pokrenu vlastitu inicijativu izrade velikog vunenog božićnog drvca od pletenih i kukičanih kvadrata a kojega planiraju postaviti u krugu bolnice za advent 2022. U konačnici će ova akcija rezultirati vunenim dekicama za Dnevnu bolnicu novog odjela Psihogerijatrije. Inicijativa promovira pletenje i kukičanje kao učinkovitu nefarmakološku intervenciju, koja blagotvorno djeluje na oboljele i njegovatelje jer djeluje opuštajuće, razvija kreativnost, može odvratiti pažnju od kroničnih bolova, umanjiti osjećaj usamljenost i izolacije, pojačati osjećaj korisnosti i uključenosti u društvo i općenito pozitivno utjecati na kvalitetu života pojedinca.

Poziv za donaciju vune

Osim pletenjem i kukičanjem, ove inicijative možete podržati donacijom vuna. Vunice možete donijeti u Kliniku za Psihijatriju Vrapče, Glavna zgrada, prizemlje, istočno krilo, Dnevna bolnica Odjela II, od ponedjeljka do petka, 10-14 sati (tel. 01 3780 794  sestra Nina Crnoja) ili u Štrikeraj café, Ulica grada Vukovara 235, utorkom i četvrtkom od 14-20 sati. I Neuropsihijatrijsku bolnicu Dr. Ivan Barbot, Popovača razveselila bi donacija vunica jer se planiraju zajedno s pacijentima uključiti u izradu rukavića.

Za sve dodatne informacije obratite se na: strikeraj.cafe@centarozana.hr

Zatvori izbornik